пʼятницю, 26 вересня 2014 р.


Кажуть, людське життя вимірюється не  кількістю прожитих років, а тим , що  полишає по собі кожний . Те саме можна сказати і про  школу. Це вона – привітна і сувора, вимоглива і тепла, щира і мудра водночас – з перших сходинок входження маленької людини у велике життя закладає в його свідомість найнеобхідніші поняття про честь, гідність, любов до Батьківщини і ближнього, про вміння підставити у скрутний час плече другові. Це вона плекає таланти майбутніх художників і вчених, інженерів,  поетів, будівельників і підкорювачів морських глибин. Але головне навіть не у  високому фаховому рівні нового покоління, якого насамперед прагнуть педагоги , а в  пробудженні у молоді невпинного потягу до знань, пошуку свого власного „Я” на землі, розкритті того великого потенціалу можливостей, який є в кожного і який треба тільки вміти розкрити.
Ранок… У свіжому  подиху Дніпра до  шелесту дерев Придніпровського парку приєднується дитячий галас  дітвори. Це шкільна родина Кременчуцького ліцею №4 поспішає «на роботу».  У Кременчуці багато хороших шкіл, а от що приваблює учнів та їх батьків у ліцей №4, що на вул.. Першотравневій 13 ми спробували дізнатися. –
Ліцей №4 – це школа, де поважають і люблять  дітей, а дитячу  допитливість заохочують, де панує творча атмосфера, де вас радо зустрічають, незалежно від того, хто ви – учні, батьки, педагоги, гості. Ліцей – великий працездатний колектив досвідчених учителів – професіоналів, людей, відданих своїй справі, учням та навчальному закладу. Серед   82 педагогів   Соросівських учителів -1, відмінників освіти -13, учителів -- методистів  - 35, старших учителів - 22, учителів вищої категорії - 50. Працює 7 предметних кафедр, творча лабораторія “Школа пізнання”. Ліцей тісно співпрацює з науковими закладами, є філією кафедри менеджменту Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Педагогічний колектив ліцею брав участь у Всеукраїнській науково-дослідній та експериментальній роботі  за темою “ Управління інноваційною діяльністю в умовах сучасного навчального закладу ".
Особливим є мікроклімат у навчальному закладі: панує атмосфера теплоти, доброзичливості  один до одного, до учнів. Приємно щодня бачити світлі обличчя своїх колег, учнів, відчувати потребу в спілкуванні. Вчителі, майстри своєї справи, завжди поруч — з підсказкою,  розумінням,  без напруги —ерудити та просто друзі.
Що ж для нас ліцей? Ліцей – це таке знайоме й незнайоме подвір’я, бо  там так часто з’являються приємні нові «дрібнички» як то футбольне поле, ліцейський сквер, зелений клас, чудові вазони з яскравими квітами. Ліцей – це нові та осучаснені силами батьків та спонсорів навчальні кабінети, їдальня та буфет. Ліцей – це місце, звідки не хочеться йти додому, бо тут на тебе чекають позакласні розваги: танці в світлій хореографічній залі, спортивні секції, свята, розваги, конкурси, заняття оздоровчо-профілактичною фізкультурою, які проводить прекрасний педагог І.Д.Литовченко у спеціальній тренажерній залі. Ліцей - один із навчальних закладів міста, в якому створені оптимальні умови для всебічного розвитку здібних і обдарованих дітей, самореалізації, творчості учнів. В основі організації навчально – виховного процесу передбачено  інтенсивність та якість взаємодії між особистістю і оточенням.  Навчальний заклад має «свої обличчя», тут гармонійно  поєднуються  традиції та новації, класична освіта та сучасні освітні технології.
У школі навчається 1045 учнів.  Колектив цілеспрямовано працює над розвитком творчо-обдарованих та здібних учнів. Щороку багато з них стають призерами міських та обласних олімпіад, Всеукраінських та міжнародних конкурсів. Так, в цьому році ми маємо 82 призерів міських олімпіад, 34- обласних, 3 – всеукраїнських, 12 призерів обласного етапу МАНу, 2 призери Всеукраїнського етапу. Ми хочемо та вміємо працювати, приємно, коли це відзначають  у місті, області, на всеукраїнському рівні. Особливими та приємними є вдячні відгуки наших учнів,  їх батьків, випускників, які із вдячністю згадують учителів і рідну школу. Це вища нагорода для педагогів. Через  ліцей №4  за роки існування пройшли сотні вчителів, тисячі учнів. І про всіх них школа зберігає память. Створено музей школи, традиційно влаштовуються зустрічі з учителями-ветеранами. З почуттям глибокої скорботи ми вшановуємо пам’ять тих педагогів, які пішли з життя, учнів - випускників, що загинули, В.Барильченка та Ю. Таптунова.
Наші випускники приводять до своїх вчителів у стіни рідної школи своїх дітей,  дехто -онуків, а деякі повернулися до школи працювати вчителями. З ліцеєм пов’язали своє життя і педагогічні династії: Сокуренко О.О.- Марчук О.М., Новохацька Н.В. - Новохацька К.Г., Лісовенко Т.Н. - Лук’яненко Н.М., Горобець Н.П. - Ванжула О.І.
А для того, щоб відчути реальне життя школи, зрозуміти, що саме  вона дає дітям, краще всього, мабуть, запитати про це в них.
Тур Анастасія :
Мені подобається, що в школі дуже хороша атмосфера, що наш ліцей - це другий дім, бо тут ми проводимо більше часу, ніж вдома. У ліцеї ми дізнаємося багато нового, у нас прекрасні вчителі. Кожного дня відбувається щось цікаве. І, взагалі, тут мої друзі.”

Зорченко Аліна, Іванець Марія, Пилипенко Сашко 

“Ліцей - це не тільки школа, а й коло друзів, чудові класні колективи. Нас навчають різним наукам, добре пояснюють важливі речі. У школі миа займаємося в різних гуртках, знайомимося з новими та цікавими людьми з нашої країни та інших держав. Ходими на заняття із хорошим настроєм, бажанням.”
Ярина Євгенія та Швець Альона :
“Що подобається? Все! Ми тут з 1-ого класу, і це наша рідна домівка. А наші класні мами дійсно-класні й дійсно мами.”
“Чого б ще хотілося? Більше часу для різних позакласних заходів.”

Мельник Олександр  

“Обравши цю школу, я переконався, що вона найкраща. Хоча навчатися і складно, але - цікаво. Школа дуже велика, і в нас буває все. Але це життя. Хочу побажати школі відновити старі стіни. Я хотів би привести сюди навчатися своїх дітей, бо тут найкращі вчителі.”

Прокопчук Микола :
“ Яприйшов до ліцею навчатися у 5-ий клас. Мене вразили дисципліна в школі, діловий стиль одягу, відчуваєш себе, як дорослий в офісі, дуже хороші вчителі, навчають всьому, що знають самі. Приміщення школи велике, є затишні місця для відпочинку. Цікаві події вражають щодня.”
Серед побажань школі від учнів прозвучало: “Щоб ліцей процвітав, залишався завжди кращою школою, щоб учні своїми успіхами радували вчителів, а педагогам творчої наснаги та здоров’я!”
Чи можливі сьогодні унікальність та неповторність? В душах і поглядах, в почуттях і прагненнях? Ми вибираємо найкраще та справжнє. Чесне та відкрите!  Так. Знання, отримані в ліцеї №4, роблять  більш впевненими і сильнішими., дозволять довести всьому світові , що розум — самий найдорожчий скарб. Ми — одна родина, яку об’єднує бажання насолоджуватися спілкуванням і взаємозбагаченням, жити і творити разом.
Якщо вам захотілось бути поруч, приєднуйтеся до нашої гармонії духу і розуму!

Заст. директора з навчально-виховної роботи Цвелих І.П.


Немає коментарів:

Дописати коментар